Hoe snel kun je 10 kilo afvallen?

Verantwoord afvallen

 

Op haar blog behandelt diëtiste en voedingsexpert Ineke Steen het onderwerp van 10 kilo afvallen. Dat blijkt namelijk iets te zijn wat veel mensen willen. Een concreet doel: 10 kilo. Het is niet al te veel, maar zeker ook niet weinig. En voor veel mensen die willen afvallen is 10 kilo genoeg om het streefgewicht te bereiken.

Hoe snel kun je 10 kilo afvallen? En wat moet je er allemaal voor doen?

In dit artikel geven we enkele richtlijnen, gebaseerd op de richtlijnen van Ineke Steen op haar website.

10 kilo afvallen is een goed doel

Laten we voorop stellen dat 10 kilo afvallen een goed doel is. Het is helder en goed te meten. Maar de belangrijkste vraag is misschien wel hoeveel tijd je ervoor uit moet brengen om 10 kilo te verliezen. Want 10 kilo aan gewicht gaat je niet in de koude kleren zitten. Je bent niet zomaar 10 kilo te zwaar geworden en zal dus ook niet zomaar 10 kilo kwijt kunnen raken. Eerlijk is eerlijk.

Hoe lang duurt 10 kilo afvallen?

De onderzoekers zijn het er niet over eens. De ene onderzoeker stelt dat het makkelijk mogelijk is om 10 kilo in een week of twee te verbranden, terwijl de andere wetenschapper stelt dat ook 10 kilo maanden kan kosten.

Wat ons betreft gaat het erom dat je het goed en verantwoord aanpakt. Er zijn diverse factoren die daarbij meespelen, namelijk:

  • Hoe sneller je afvalt en 10 kilo verliest, hoe sneller je normaal gesproken ook weer aangekomen bent;
  • Hoe meer er voor nodig is om 10 kilo af te vallen, hoe vervelender het wordt;
  • Een dieet kan helpen om het doel sneller te bereiken;
  • Sporten maakt een dieet in feite overbodig;
  • Combineer sporten en voeding met elkaar en het resultaat is nog sneller bereikt.

Voeding en sporten

Eigenlijk – en dat schrijft diëtiste Ineke Steen ook – is het vooral een kwestie van voeding en sporten met elkaar in balans houden. Wie goed en gezond eet en daarbij veel sport, zal in ieder geval geen gewicht aankomen. Althans, niet in vetmassa. Ook zal iemand die veel sport en gezond eet zoveel energie krijgen dat er ook veel meer vetmassa verbrand wordt op het moment dat er niet gesport wordt.

Ineke Steen verstaat onder gezonde voeding vooral koolhydraatarme voeding. Dat zijn recepten waarbij de koolhydraten tot een minimum worden beperkt en worden vervangen door onder meer eiwitten.

Verantwoord afvallen is belangrijker

Hoewel je in korte tijd al 10 kilo af kan vallen (volgens Steen is 2 kilo per week een prima, gezonde richtlijn), gaat het er vooral om dat je 10 kilo op een verantwoorde wijze afvalt. Daarmee voorkom je namelijk dat je die kilo’s er straks weer aan hebt zitten en al je werk en inspanning voor niets zijn geweest. Jojoën wil je namelijk geen kans geven.

Verantwoord afvallen blijft volgens Ineke Steen een kwestie van veel beweging, veel gezonde (en dus duidelijk koolhydraatarme voeding) en een ritme dat je aan blijft houden. Mensen die eenmaal 10 kilo aan lichaamsgewicht en vet zijn kwijtgeraakt, kunnen niet terug naar hun oude gewoonten. Want die gewoonten hebben erin geresulteerd dat ze zo vreselijk te zwaar werden.

10 kilo afvallen

Het mag duidelijk zijn: volgens Ineke Steen kan iedereen 10 kilo afvallen. Zolang je er maar de tijd voor neemt, jezelf tot beweging aanzet en zoveel mogelijk gezond eet en drinkt. Wie het gezonde gewicht van 10 kilo minder wil behouden, zal ook moeten zorgen voor het aanhouden van deze levensstijl. Dat betekent dus wekelijks sporten en bewegen en iedere dag gezonde voeding. Af en toe zondigen mag zeker, zolang je er maar geen gewoonte van maakt om te snacken en te snaaien.